Luister live

Social Media

Volg ons op

Chat

Kom er gezellig bij, in onze CHAT

Start de Mibbit-chat >>

< V500: Waarom Jacqueline kiest voor Sue the Night

V500: Sander heeft thuis een Marillion-museum

op 19-10-2018 om 14:03

Orinoco heeft luisteraars in vele gradaties. Mensen die ‘wel van muziek houden’, mensen die weleens een concert bezoeken en mensen die idolaat zijn van één band, en je hebt Sander (a.k.a. Vigil). Bij het bekijken van zijn V500-lijst viel meteen één ding op. Op de lijst staan véél, héél véél nummers van één band of daaruit voortkomende artiesten. Hij is  zelfs dusdanig weg van Marillion en Fish dat ‘ie zelfs een mini-Marillion-museum in zijn woning heeft.

“Ik heb qua muziek wel een – onschuldige – verslaving”, vertelt Sander als we hem benaderen om te praten over de nummer elf in zijn lijst, Marillion met Script For a Jester’s Tear.  “Mijn huis is inmiddels een soort Marillion-museum aan het worden vrees ik.” Gevraagd wat er dan zoal te vinden is volgt een rijke opsomming aan memorabilia van de band die bij het grote publiek bekendheid verwierf met de single Kayleigh, een nummer waaraan in de Verrukkelijke 500 steevast z’n voorganger Pseudo Silk Kimono zit geplakt. "Mijn collectie bestaat op dit moment uit zo’n achthonderd items van Marillion en Fish solo."

Acht-hon-derd?

“Ja, alleen al een stuk of zestig verschillende t-shirts. Verder vrijwel van alle albums en singles meerdere versies, bijvoorbeeld  op cd, lp, picture disc, cassette, promo, luxe versies en dergelijke. Allerlei merchandise dus naast shirts ook aanstekers, opnaaiemblemen, mokken, petjes, jassen, sjaals, tourboeken, gewone boeken.”

 

We kunnen wel stellen met een fan te maken te hebben dus! Waarin zit die liefde voor Marillion en Fish ‘m?

“Ik kan het ook altijd draaien, vervelen doet het nooit en het raakt me altijd, ik kan er altijd wel iets uithalen wat ik op dat moment nodig heb. De band heeft natuurlijk twee gezichten: tot en met 1988 met Fish als zanger en vanaf 1989 met Steve Hogarth)en ze raken me beide tot in mijn vezels. Ik zit gelukkig niet in het ene of het andere kamp.”

Je hebt ze dan vast ook geregeld live gezien?

 

“Helaas heb ik ze nooit in de oorspronkelijke bezetting gezien. Marillion met de andere zanger, Steve Hogarth, en Fish solo des te meer. Bij Marillion zit ik snel over de 25 concerten heen en Fish heb ik denk ik zo’n vijftien keer gezien. 16 oktober 2018 speelt Fish in Den Haag en ben ik weer van de partij. Ook ben ik twee keer naar een Marillion weekend geweest in vakantiepark Port Zélande en dat zijn wel heel bijzondere ervaringen."

 

Een Marillion-weekend? Vertel!

"De band huurt dan voor een weekend het hele park af en fans van over heel de wereld bezetten dan het park. In een grote tent naast het bungalowpark speelt Marillion  dan drie avonden een concert met een volledig andere setlist. De band zit zelf ook op het park en het is toch bijzonder apart om dan bijvoorbeeld gitarist Steven Rothery voorbij te zien fietsen of toetsenist Mark Kelly te zien joggen.Het extreme fanboy gedrag spreekt me op zich niet aan maar je voelt je dan toch wel een soort van familie zo bij elkaar.”

En dan het nummer waarvoor ik je eigenlijk wilde spreken, Script For a Jester’s Tear, waarom staat dat nummer zo hoog in je lijst?

"Het is het eerste liedje van hun debuutalbum met dezelfde naam. Toen dit album uitkwam in 1983 was de Symfonische Rock/Prog eigenlijk dood verklaard door de punkers en deed Marillion alles wat eigenlijk niet meer kon. Maar het sloeg aan en het werd zelfs een flink succesverhaal. Dit specifieke lied staat daar eigenlijk wel symbool voor. Het luistert weg als een soort sprookje en al bij de legendarische eerste zin “So Here I Am Once More” ben ik verkocht en word ik meegetrokken in dit meesterwerk.”

Tenslotte: heb je zelf iets met narren of clowns?

 

 

“Goede vraag maar eigenlijk niet veel. Ik vind de nar op de Marillon albums erg mooi getekend, door Mark Wilkinso,  en hij straalt ook de sfeer van het album en nummer Script uit. Bassie is natuurlijk ook een held maar daar blijft het wel bij ;-).”

Heb jij ook een voorliefde voor één bepaalde band en wil jij dat die (hoger) in de Verrukkelijke 500 komt? Maak dan een lijstje van minimaal 25 en maximaal 500 nummers en stuur ze vóór 4 november naar v500@orinocoradio.nl

 

 

Deel op:

Agenda

23
Feb

25
Feb

Weekeindeshow met Ries

Vanaf 20:00 uur

26
Feb

Marsha's Top40 jukebox

Vanaf 20:30 uur

28
Feb

Zaagshow met Sokra

Vanaf 20:00 uur

Blog

Alle nieuwe binnenkomers van de Verrukkelijke 500 (2022)

Alle nieuwkomers en re-entries van de #verrukkelijke500 van 2022 60 Galaxy - Runaway men 96 David Bowie - Wild is the wind 174 Phil Lynott - Old town 192 Melanie - Beautiful people 215 Galaxy - Talk to me 218 Black Pumas -...

Lees meer >>

Catch 22...

Elke laatste vrijdag van de maand zendt Orinoco Radio de Catch 22 uit. een 'Hitlijst' met de meest gedraaide, en dus op Orinoco populairste en beste platen van dit moment. De volgende uitzending zal zijn op 30 september. Aanvang...

Lees meer >>

Artikel 1 tot 2 van 15
<< Eerste < Vorige 1-2 3-4 5-6 7-8 9-10 11-12 13-14 Volgende > Laatste >>