Luister live

Social Media

Volg ons op

Chat

Kom er gezellig bij, in onze CHAT

Start de Mibbit-chat >>

< V500: Sander heeft thuis een Marillion-museum

V500: Voor Finn begon t bij Ernst en Bobbie, nu volgt de rest

op 25-10-2018 om 21:58

Dat de Top 2000 zich graag afficheert als een  luisterfeest voor het hele gezin is bekend. Dat ook de Verrukkelijke 500 steeds meer een familie-evenement is geworden, bewijzen vader Tonny en zijn zoon Finn (9). Allebei stuurden ze dit jaar een lijstje in. Waar Tonny a.ka. Nowhere Man op nummer elf Porcupine Tree heeft staan, gaat Finn voor de Vreemde Kostgangers. “Ons leukste concert tot nu toe? Ernst, Bobbie en de Rest!”

Waar de vorige editie van de V500 voor de meesten een jubileumeditie was, was het voor de jonge Finn juist zijn kennismaking met het radiofestijn. Bij de eerste V500 was hij nog niet eens geboren. “Hij vond het echt geweldig. Bij de PrePush 500 dit jaar drong hij er ineens op aan om zelf een lijstje te mogen insturen.” Daarop kon Tonny, zelf met muziek in z’n DNA geboren, natuurlijk geen nee tegen zeggen. “Dat is een heel gesteggel geworden, want ondanks vele muzikale overeenkomsten, blijken er dan ook nog wel weer de nodige verschillen te zijn [tussen ons, red.]!”  Mede omdat “er niet per se een nummer één, twee, drie of wat dan ook is”. “Het is toch meer de spontane overweging om een bepaald nummer te kiezen.”

Klinkt wel gezellig! Bezoeken jullie dan ook al concerten samen?

 

"Nou naar echte, geplande concerten zijn wij nog niet geweest, maar er is hier -en in de buurt regelmatig het één en ander te doen. Het gaat er ongetwijfeld nog wel van komen dat we gauw samen eens naar een groot concert gaan, want de naam Imagine Dragons circuleert hier al aardig. Hij is natuurlijk bijna tien jaar, dus hopelijk tijd genoeg. Maar het meest bijzondere tot dusver, was wel de theatervoorstelling van Ernst, Bobby en de rest, in ons prachtige Geert Teis Theater!"

Finn koos ervoor om de eerste drie plekken in te ruimen voor één band: B.E.R. 

 

 

Goh Finn, drie keer B.E.R. jij moet een grote fan zijn. Ik ken ze niet, geef ons eens een introductie van de band.

"Zij verzorgen de soundtrack van de tekenfilmserie The Teen Titans, wel bekend van Cartoon Network. Drie wat oudere mannen, net als papa, haha!. Zij zijn benaderd door de makers van The Teen Titans, omdat zij hun muziek zo leuk en passend vonden. Ze staan niet op 1,2,3 omdat ik hun de beste vind, maar wel omdat ik vind dat deze nummers stuk voor stuk erg goed en leuk zijn -en dus onder de aandacht wil brengen!"

 

Daar is zo'n lijstje natuurlijk ook voor bedoeld! Delen jullie ook de liefde voor bepaalde bands?

"THE BEATLES! Daar is alles mee begonnen. Ik vind echter The Rolling Stones ook goed. Papa doet net alsof dit niet samen kan, maar ik snap natuurlijk dat hij dit niet echt meent. Hij doet en zegt het alleen maar om mij zelf bepaalde keuzes te  laten maken. Ik hou ook van rap en hiphop hoor, maar dit past toch iets minder in de V500 vind ik. Papa zegt altijd, "Als je groenten wilt, moet je niet naar de bakker gaan!"

 

Nou laten we dan eens zien wat jij van je lijstje gebakken hebt. Het is editie elf van de V500 dus ik ben bijzonder benieuwd naar je nummer elf 

“Dat is Touwtje uit de Deur van de Vreemde Kostgangers [Boudewijn de Groot, Henny Vrienten en George Kooymans, red.]. De manier waarop George Kooymans het woordje "deur" uitspreekt, heel bijzonder! Papa zegt dat dit vroeger zowat bij elk huis zo was. Trek maar aan het touwtje en je bent binnen. En dat je dit nu niet meer ziet, of dat het in deze tijden niet meer kan. Onzin, ik heb een vriendinnetje in groep zes die dit thuis ook nog gewoon heeft. Het ligt aan jezelf of je besluit in te breken, of niet, toch?”

Goh Tonny, die zoon van jou heeft al een diverse muzieksmaak en kan dat prima verwoorden.  Jijzelf hebt op nummer elf Porcupine Tree met Last Chance To Evacuate The Earth Before It Is Recycled staan. Licht die keuze eens toe.  

“Dit is één van de meest onderbelichte nummers van de cd Lightbulb Sun van Porcupine Tree -en het gaat over de sekte Heavens Gate, met hun leiders Ti & Do! Ti & Do zijn, zoals je misschien wel weet, tevens de laatste twee noten van de muziekladder. Dit loopt dan in mijn rangschikking meteen door naar nummer twaalf, Arriving Somewhere but not here. Ti & Do hadden vast niet gedacht dat het met hun zo zou eindigen en ik had elf jaar geleden eigenlijk nooit gedacht dat ik ooit nog eens een zoon zou hebben, laat staan dat ik samen met hem zou gaan luisteren naar Orinoco's V500 of de Top2000. Einde en begin liggen dicht bij elkaar. Maar neem nooit de meest onvoorspelbare en omslachtige weg, want dan zijn ze beide, plots opeens ver van elkaar verwijderd. Ik denk dat Steven Wilson, dit met beide nummers, ook zo heeft bedoeld.”

 

Ik zie hoog in je lijst 1 Nederlands nummer staan: Kom Terug van Spinvis. Waarom doorstond dit ene nummer wel de barrage?

“Ik heb he-le-maal geen bal uitstaande met Spinvis, anders dan het feit dat hij net als ik ook ‘de solitaire songwriter’ is! Ook met het Nederlandstalige, heb ik over het algemeen vrij weinig. Maar ik hoorde dit nummer, de muziek, de sfeer en dan vooral het tekstgedeelte "Erf de ogen van je kind". Ik vind het haast onwerkelijk mooi! Ik kan mij een beetje inleven als ik denk aan wat er door onze grote vriend Spinvis' hoofd is gegaan, toen hij dit in het halfdonker op zijn zolderkamertje schreef! Dan moet je goed -en een beetje gek zijn! En laat ik dát nu net een wervelende combinatie vinden!?

 

N.b. een van de orinoco-dj’s interviewde eerder dit jaar Spinvis, onder meer over het ontstaan van Kom Terug. Dit is wat hij er toen over zei.


Tenslotte: gaan jij en Finn samen naar de Verrukkelijke 500 luisteren?

“Jazeker! Zoveel mogelijk. Dat wil zeggen: gedurende de uren overdag en een deel van de avond. Hij is uiteraard nog wat jong voor de kleine avonduurtjes hè? Dan wil hij wel zo graag mogelijk, zo lang mogelijk opblijven, maar op een bepaald moment gaat het lampje dan wel uit. De vorige editie was hij er echter 's morgens vroeg, wel weer als de kippen bij.”

 

 

 

 

Deel op:

Agenda

23
Feb

25
Feb

Weekeindeshow met Ries

Vanaf 20:00 uur

26
Feb

Marsha's Top40 jukebox

Vanaf 20:30 uur

28
Feb

Zaagshow met Sokra

Vanaf 20:00 uur

Blog

Alle nieuwe binnenkomers van de Verrukkelijke 500 (2022)

Alle nieuwkomers en re-entries van de #verrukkelijke500 van 2022 60 Galaxy - Runaway men 96 David Bowie - Wild is the wind 174 Phil Lynott - Old town 192 Melanie - Beautiful people 215 Galaxy - Talk to me 218 Black Pumas -...

Lees meer >>

Catch 22...

Elke laatste vrijdag van de maand zendt Orinoco Radio de Catch 22 uit. een 'Hitlijst' met de meest gedraaide, en dus op Orinoco populairste en beste platen van dit moment. De volgende uitzending zal zijn op 30 september. Aanvang...

Lees meer >>

Artikel 1 tot 2 van 15
<< Eerste < Vorige 1-2 3-4 5-6 7-8 9-10 11-12 13-14 Volgende > Laatste >>