Luister live

Social Media

Volg ons op

Chat

Kom er gezellig bij, in onze CHAT

Start chat >>

< V500: Voor Finn begon t bij Ernst en Bobbie, nu volgt de rest

V500: Niek werd verliefd op Jerry. Zij zei: 'I Love You'

op 30-10-2018 om 11:54

Jerry Williams heeft alles wat een popster nodig heeft: een prettige stem, goede teksten en bovendien een charme om u tegen te zeggen. Het enige dat ontbreekt: een grote(re) schare fans. Niek wil daar graag verandering in brengen. Vorig jaar zag hij haar voor vijftien mensen optreden en nu hoopt hij haar de Verrukkelijke 500 in te krijgen. "Ik heb haar de afgelopen 1,5 jaar zo’n 12.000 keer beluisterd."

"Lichte gitaarpop met snoezelige zangeresjes: ik heb er al jaren een zwak voor”, zo begint Niek zijn relaas. “Het is echt zo erg dat ik er een genrenaam voor bedacht heb: sneeuwpop. Omdat de schattigheid je doet smelten: aaaahhhhh. Jerry heeft dit genre volledig naar haar hand gezet omdat zij wat dit betreft het totaalplaatje is."

De eigenschappen die je moet hebben om tot dit genre toe te treden?  "Haar nummers zijn catchy, effectief, persoonlijk en getuigen van een enorm schrijftalent daar ze uit de kleinste dingetjes in haar leven inspiratie haalt. Ze heeft een prachtige zachte stem met een zeer charmant Brits accent. Ze heeft een onweerstaanbare podiumuitstraling verpakt met humor. Ze heeft een knap, zeeer knap, koppie. Maar tegelijkertijd is ze nog extreem toegankelijk en wars van sterallures, echt zo’n meisje waar je ook wel een hechte vriendschap mee zou kunnen opbouwen."

Je kiest op één en twee voor Jerry Williams, onder andere met het nummer I’m Not In Love With You. Vanwaar deze nummers?

"De essentie van muziek is dat het een gevoel opwekt, dat maakt het ook zoiets moois. Naast gevoelens voor Jerry zelf (och jee) zijn die er oprecht ook bij haar nummers. Er zijn ook zat mooie meisjes die troepmuziek maken. Jerry niet, als het aan mij ligt dan. Haar nummers zijn echt goed, en ik voel daar meer voor dan die van gemiddeld welke artieste dan ook. Dat is ook waarom bonkende elektronische meesterwerken in mijn lijst op 3, 4 en 5 staan maar het tegelijk moeten afleggen tegen een klein meisje van 22 met een gitaar en inmiddels een bandje."

"I’m Not In Love With You was het tweede nummer dat ik van Jerry kende en ook het nummer dat uitnodigde meer van haar te luisteren. Het ontdekken heeft pakweg een maandje geduurd totdat op een willekeurige vrijdag in mei de vlam voor 'Jezza' definitief oversloeg, een moment dat ik me nog zo voor de geest kan halen. INILWY had ik tegen die tijd al wat langer in mijn hart gesloten en is nog steeds de single van haar die ik het meest frequent blijf draaien. Sinds april vorig jaar heb ik er – niet schrikken – 834 keer naar geluisterd."

Acht-honderd-vierendertig keer?

"En dat is alleen nog maar de studioversie, alles bij elkaar gaan we lang en breed over de duizend heen. Dat is best wel heel eng eigenlijk. Het liedje zelf is een omgekeerde love story waarin Jerry een crush  tegenkomt op een huisfeest en plots tot de conclusie komt dat ze eigenlijk totaal niet geschikt zijn voor elkaar. Een frisse variant op het doorgaans toch wat cliché liefdesliedje."

Dit klinkt als helemaal mijn zangeres! Hoe kan het dat ik haar nog niet ken?
"Ik kan het je niet kwalijk nemen! Je kunt eigenlijk wel stellen dat ik haar Nederlandse pr-machine ben. Mijn directe omgeving kent haar nu wel - velen daarvan vinden er niet veel aan - en zeker op MuMe [MusicMeter, een internetforum over muziek, red.]  is haar personalia voor eeuwig aan mij verbonden. In Nederland geniet ze ook nog geen airplay of iets dergelijks en ik kon haar vorig jaar dan ook live zien voor net vijftien man. Ze heeft weliswaar een manager en werkt samen met producers en hier en daar een tekstschrijver, maar heeft verder bewust gekozen om niet bij een label te gaan dus eigenlijk komt alles volledig uit haar eigen koker."

Wacht even..vijftien man?

“Het was het allereerste concert waarvoor ik bewust een kaartje kocht. Het was op een koude maandag, ergens in december vorig jaar. Een dikke witte laag sneeuw had zich over Nederland geworpen. Ideaal weer voor sneeuwpop. Al het openbaar vervoer kwam echter ook plat te liggen en tegen mijn verstand in besloot ik toch te gaan. Een flink stuk vroeger dan aanvankelijk gepland en dat loonde: ik had de allerlaatste bus en de allerlaatste trein.”

"De show zelf was in een piepklein zaaltje in de Amsterdamse Sugarfactory. “Ze speelde een akoestische soloset voor net vijftien man. Het meest intieme concert waar ik ooit ben geweest en waarschijnlijk ooit zal zijn. Het was, ik kan er geen andere woorden voor vinden, magisch. Ik kende álles – niet alleen haar officieel uitgebrachte nummers maar ook nummers uit livesessies of simpelweg crappy opnames van haar concerten. Een artieste die nog oprecht blij is met elke beetje fan die ze heeft ziet zoiets natuurlijk totaaaaal niet aankomen, zo ook Jerry. En dat was het moment waarop het pas echt persoonlijk werd, tot aan het moment waarop ze zelfs ‘I love you’ tegen me zei."

Klinkt als een hele bijzondere ervaring.

"Damn, ze is zo ontzettend open en spontaan en tegelijk ook zoooo oprecht. Sommige artiesten hebben simpelweg de gave om het publiek in te pakken na één nummer en één babbeltje die en zij is er één van. Na afloop ook nog even een knuffel en een kleine fotoshoot gedaan. Ik sta er dramatisch op maar goed, het hoorde wel helemaal bij de avond."

"Aan de ene kant hoop ik natuurlijk dat de hele wereld van haar gaat horen, maar eigenlijk heb ik liever dat ze klein en daardoor ook bereikbaar blijft. Da’s het mooie hiervan: bij Jezza heb ik echt nog het gevoel dat ze van mij is. Helaas heeft ze al een vriend…"

Wat een verhaal! Eigenlijk moet dit interview gaan over de nummer elf van je lijst: From Ritz To The Rubble van de Arctic Monkeys. In het kort: wat heb jij hiermee?

"Het nummer is een onweerstaanbare beschrijving van een nacht uit. Nu lijkt het alsof ik heel vaak uitga – da’s ook niet waar – maar de situatieschets is wel herkenbaar. Over hoe een stad ’s nachts totaal verandert. Meisjes worden makkelijker want ALCOHOOOOL, jongens doen bizarre fratsen want NOG MEER ALCOHOOOOL en de meest bizarre gesprekken lijken logisch want… je snapt het. In principe is dat trouwens de volledige insteek van What People Say I Am That’s What I Am Not [het album van Arctic Monkeys waarop dit nummer staat, red.] . Wat From The Ritz vooral onderscheidt van de rest van het album is dat onweerstaanbare intro. Toen achttienjarige ik heb een een paar dagen lang praktisch alleen dat intro geluisterd puur om het vlekkeloos mee te kunnen zingen. En nu kan ik het! #trots."

 

Deel op:

Agenda

16
Jan

Het Laatste Oordeel

Vanaf 11:00 uur

23
Jan

Steunfonds Top 50 over 2020

Vanaf 20:00 uur

Blog

De V500 2019: wat verwachten de dj's ervan? Deel 3

Een voorstelrondje aan de hand van 4 vragen.

Lees meer >>

De V500 2019: wat verwachten de dj's ervan? Deel 2

Een voorstelrondje aan de hand van vier vragen.

Lees meer >>

Artikel 1 tot 2 van 13
<< Eerste < Vorige 1-2 3-4 5-6 7-8 9-10 11-12 13-13 Volgende > Laatste >>