Luister live

Social Media

Volg ons op

Chat

Kom er gezellig bij, in onze CHAT

Start chat >>

< V500: Niek werd verliefd op Jerry. Zij zei: 'I Love You'

Tijdens de krantenwijk oefende Mark op z'n radiostem

op 20-11-2018 om 10:22

Hij werd bekend als dé stem van Orinoco Radio en zal tijdens de Verrukkelijk 500 ook weer veelvuldig te horen zijn: M.C. Mark van de Belt a.k.a MarkRaver. Samen met Dave Evans zal hij aanstaande vrijdag de inleidende PreParty verzorgen vanuit de studio in Meppel. Daarom alvast: alles wat je altijd al wilde weten over Orinoco’s stationvoice.

De liefde voor de radio zat er al vroeg in bij Mark: de volle vrijdag op radio 3 was voor hem hét hoogtepunt van de week. Veronica zond uit en met name dj Alfred Lagarde maakte grote indruk op de jonge Mark.  “Je werd overspoeld met jingles met krachttermen. 'Verzeker je sokken want we blazen je eruit', 'Dit is de eerste, de enige, en de echte!!' en 'De perfecte hitmix hhhhitradio Veronica'. Dat soort kretologie zit in mijn hoofd gebeiteld.”

Je voelt Mark glunderen als hij erover vertelt. “Jee wat vond ik dat gaaf. Ik begon dat ook na te doen als ik op de fiets mijn krantenwijk liep met walkman op. Ik denk dat menig voorbijganger heeft gedacht dat ik een steekje los had als ik zachtjes meebralde om een intro vol te spreken. Machtig mooi. Mijn enthousiasme begon dusdanige vormen aan te nemen dat mijn omgeving zei: ‘je moet hier wat mee doen’.

Marks vader vertelde hem dat ze bij de lokale omroep nog mensen zochten. Hij twijfelde. “Verlegen als ik was ging ik toch naar een inloopavond. Mocht ik ineens een plaatje aankondigen. Dus ik gooide er een ‘Lagarde’ uit om de suffe omroep Meppel wat glans te geven. ‘Ja dit is precies wat we bedoelen’ zei iemand die al een programma daar deed. “Ik mocht meteen meedoen met een programma en voordat ik het wist had ik mijn eigen show. Pas toen leerde ik pas echt over het gebruiken van techniek en het ‘gewoon’ praten op de radio. Ook mocht ik jingles maken op mijn manier, dus door mijn landelijke radiohelden te imiteren.” 

Jaren later was daar het net gestarte Radio Orinoco. “Ard [de zendercoördinator, red.] wilde heel graag dat er ook een goed en echt jinglepakket kwam voor Orinocoradio en de V500. Zodoende ben ik alles in gaan spreken voor ieder programma en elke DJ."

Favoriete jingle

Gevraagd naar zijn favoriete jingle komt Mark met de V500-promo. “De aankondiging van de V500 waar we al jaren een hele zondagmiddag aan besteden. Je moet dat zo voor je zien. Rob [bij Orinoco-luisteraars ook wel bekend als Dave Evans, red.], Ro en mijzelf staan achter de microfoon en dan zit Ard als dirigent achter de knoppen. Het is iedere keer weer een feestje als ie klaar is en opgestuurd wordt, al  ben ik wel altijd een beetje schor aan het eind van de dag.”

Waar hij het meest trots op is? “Dat het zo groots klinkt. Het is echt een Wall of Sound. De versie uit 2013 met Daft Punk vind ik de beste tot nu toe. Ik praat helemaal mee met de aanzwellende muziek en in een flow roep ik woorden als ‘Orgastisch’, ‘Fantastisch’ etc. “

Hoewel Mark misschien wel dé stem van Orinoco is, heeft hij zelf een enige afkeer van lijstjes. “Eigenlijk al sinds de eerste aflevering van de Top 2000. Natuurlijk is het gaaf om voor jezelf de allerbeste gaafste, tofste en mooiste nummers bij elkaar te zetten maar die volgorde? Dat is iets onmogelijks; een momentopname die per dag verschilt. Goed: je wilt wel invloed hebben. Dus heb ik ook dit jaar voor de V500 de klappers uitgezocht waarvan ik denk dat ze een kans maken op een plekje en die ook overeenkomen met wat op de dag van insturen voor mij de beste nummers zijn.”

Kiwanuka: het nieuwe goud

Bovenaan de lijst van Mark prijkt Michael Kiwanuka’s Cold Little Heart. Hij hoorde ‘m op de radio terwijl hij de auto richting Zwolle stuurde. Als een donderslag bij heldere hemel werd hij gegrepen door de soul van Kiwanuka.  “Die Ennio Morricone-sfeer met die strijkers! En een prachtig koor op de achtergrond. Boem! Wat kwam die binnen zeg. Ik dacht alleen maar: wat was dit mooi.” De app Shazam vertelt Mark wat hij hoorde: Michael Kiwanuka. “Volkomen blij met dat stukje goud dat ik ontdekt had reed ik de  parkeergarage van mijn werk binnen en ik wilde één ding: nog meer van dat. Thuis. Op de hoofdtelefoon. En dan de ogen dicht.”

Zijn ogen dicht knijpt Mark ook als hij terugdenkt aan één van zijn favoriete concerten, dat van Daft Punk in 1997. “Ongelofelijk gaaf om mee te maken dat er een UFO landt midden in de zaal waar twee robots te zien zijn die aan het mixen zijn met hun geweldige elektronische beats. Wat een sound: een bass die door je hele lijf ging. Je kon het concert gewoon voelen. Zo tof. En zeldzaam omdat ze tot op dag van vandaag amper ergens te zien zijn. “

Preparty

En dan dus die befaamde Preparty die Mark al menigmaal presenteerde. Maar nog nooit samen met Dave. Als opwarmertje voor de V500 maar voor sommigen misschien wel de hoofdmaaltijd. Nog één keer keert de Mark en Dave-show terug op Orinoco en zullen onze eigen Stenders & Van Inkel de luisteraar laten delen in  hun liefde voor muziek. "Nummers die niet in lijst staan, vergeetmenietjes, discokneiters en Mark en Dave-classics.”

 

Deel op:

Agenda

Blog

De V500 2019: wat verwachten de dj's ervan? Deel 3

Een voorstelrondje aan de hand van 4 vragen.

Lees meer >>

De V500 2019: wat verwachten de dj's ervan? Deel 2

Een voorstelrondje aan de hand van vier vragen.

Lees meer >>

Artikel 1 tot 2 van 13
<< Eerste < Vorige 1-2 3-4 5-6 7-8 9-10 11-12 13-13 Volgende > Laatste >>